Yin Yoga

De houdingen die je bij deze vorm van Yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los.
Home » Blog » Yin Yoga

Yin Yoga is in Nederland inmiddels enorm populair. De houdingen die je bij deze vorm van Yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. In eerste instantie zijn de houdingen bedoeld om langer in de Lotushouding te kunnen blijven mediteren, maar het is vooral fijne lichaamsbeweging voor wie een zittend beroep heeft.

Grenzen verkennen en verleggen met Yin

In Yin Yoga worden posities langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Het is dan ook het relatief rustige karakter van een Yin Yogales dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam.

Yin Yoga in Nederland

Grondlegger van Yin Yoga is de Amerikaan Paul Grilley, die sinds 1980 onderwijst in Yoga en anatomie. Hij baseert zijn theorie op de onderzoeken en geschriften van Hiroshi Motoyama, een Yogi en wetenschapper uit Tokio met veel kennis van energiebanen en acupunctuur. Ramkema, die al sinds zijn veertiende Yoga beoefent, volgde bij Grilley zijn opleiding tot Yin Yogadocent. Als een van de eersten in Nederland geeft hij nu wekelijks Yin Yogalessen op zijn eigen Yogaschool in Den Haag.

Spieren en bindweefsel

Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin Yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. ‘Je richt je op het bindweefsel en de gewichten in het gebied waar je de rek voelt,’ zegt Ramkeka. In zijn boek Yin Yoga: Outline of a quiet practice legt Grilley dat verschil uit: ‘Het bindweefsel en de gewrichten zijn Yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn Yang: elastisch en zacht.’ De begrippen Yin en Yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het verandelijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn aarde en het donker Yin, en lucht en licht yang. Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren. ‘Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt,’ stelt Grilley. ‘Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Je ziet het bij atleten. Zij beëindigen hun carrière niet vanwege gebrek aan de spieren, maar door problemen met hun gewrichten. Yin Yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken.

Yin: zittende en liggende oefeningen

Ook wie geen topsporter of primaballerina is, heeft baat bij YinYyoga. Als je een zittend beroep hebt, bijvoorbeeld, belast je de gewrichten en het bindweefsel in je bekken en rug. Je spieren zijn constant aan het werk om je lichaam rechtop te houden. Daardoor verkorten ze. Bij Yin Yoga laat je die spieren juist los. De houdingen worden daarom zittend of liggend uitgevoerd. Yin Yoga kun je het beste ’s morgens beoefenen. De spieren zijn dan nog stijf, waardoor je sneller bij de bindweefsels en gewrichten komt.

Nieuwsgierig geworden?

Boek gerust een proefles om te zien of het iets voor je is
Klik in onderstaande schema om een les te boeken.

Nieuwsbrief updates

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief