Stoelyoga

De yogavorm kenmerkt zich vooral door het tempo en de eenvoud. De oefeningen zijn rustig, niet te lang en niet te zwaar en worden op en rond de stoel uitgevoerd.
Home » Blog » Stoelyoga

Stoelyoga

Stoelyoga is de meest laagdrempelige vorm van yoga, je hoeft je er niet voor om te kleden en mag zelfs je schoenen aanhouden als je dit prettig vindt. De yogavorm kenmerkt zich vooral door het tempo en de eenvoud. De oefeningen zijn rustig, niet te lang en niet te zwaar en worden op en rond de stoel uitgevoerd.

Stoelyoga is organisch ontstaan doordat yogadocenten er een stoel bij pakte voor leerlingen waarvoor de houdingen op de mat te zwaar of moeilijk werden. Het was begin jaren 70 dat yogadocente Erika Hammerström (1922) startte met het geven van volledige Stoelyoga lessen. Zij vertaalde niet alleen bestaande yogahoudingen naar de stoel maar ontwikkelde zelf ook nieuwe houdingen geïnspireerd op de Hatha yoga. Je zou kunnen zeggen dat zij de bedenker van Stoelyoga is.

Een stoelyogales bestaat uit het uitvoeren van milde yogahoudingen op een stoel. Dat kan zijn op een officiële yogastoel, bureaustoel, leunstoel, vliegtuigstoel of rolstoel – het maakt niet uit! Een yogales is erop gericht om spieren en gewrichten soepeler te maken en de doorbloeding te verbeteren. Je leert spanning los te laten en je concentratie en motoriek te verbeteren. Je maakt je bewust van je lichaam en leert signalen als stress en vermoeidheid eerder herkennen. Tijdens de lessen staat het respecteren van je eigen mogelijkheden centraal en wordt er creatief omgegaan met eventuele beperkingen. Ontspannen en genieten staan voorop en belangrijk om te onthouden: al zijn de bewegingen nog zo klein, de lichamelijke en geestelijke gezondheid zal verbeteren bij regelmatige beoefening.

Stoelyoga is voor iedereen, hoewel het vooral voor ouderen en fysiek beperkten uitermate geschikt is. Beweging levert een belangrijke bijdrage tot het behoud van lichamelijke en geestelijke fitheid op leeftijd. Stoelyoga is een fijne en veilige manier om te blijven bewegen tot op zeer hoge leeftijd, terwijl men de lichaamsgrenzen leert accepteren.

Stoelyoga maakt niet alleen het lichaam fitter, ook de geest wordt kalmer door de rustgevende adem- en meditatieoefeningen.

Docent: Christina Zonneveld

Nieuwsbrief updates

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief