Yoga en Ongesteld

Home » Blog » Yoga en Ongesteld

Hoe de menstruatieperiode verloopt, is voor elke vrouw anders. Doorgaans duurt een ongesteldheid 2 tot 10 dagen. In die periode kunnen de bijbehorende klachten uiteenlopend zijn. Ook de heftigheid ervan is voor iedereen verschillend. Waar de ene vrouw enkel gerommel in de buik voelt, kan de andere pijnlijke rugklachten hebben of flinke hoofdpijn. Bij milde tot erge klachten wil je het liefst zo stil mogelijk zitten en niet te actief bewegen. Toch loont het om fit te blijven en juist te ontspannen, met name tijdens de menstruatieperiode. Daarin kan yoga een effectieve rol spelen. Doordat er veel yogastijlen zijn waarbij je lichamelijk niet te actief hoeft te bewegen, is het een ideale uitlaatklep als je hinder ondervindt van je menstruatie. Om beter te begrijpen hoe dat werkt, is het nuttig om eerst de menstruatiecyclus te belichten en wat voor invloed deze op het lichaam heeft.

De menstruatiecyclus

Elke maand bouwt zich bij vruchtbare vrouwen in de baarmoeder een verdikking van de wand op. Dit doet het lichaam onder invloed van hormonen. De baarmoeder bereidt zich daarmee voor op een bevruchting van een eicel met een zaadcel om de gevormde embryo te nestelen. Wordt de eicel niet bevrucht, dan stoot het lichaam de baarmoederwand af. Dit zorgt ervoor dat een vrouw ongesteld wordt.

Premenstruele spanning

Ervaar jij niet alleen tijdens de menstruatieperiode hoofdpijn maar ook de dagen ervoor? Dat is niet vreemd. Doordat de hormoonspiegels in het lichaam al flink aan het schommelen zijn, kun je last krijgen van hoofdpijn. Zelfs spierpijn komt geregeld in deze periode voor de menstruatie voor. Daarnaast kunnen de borsten gespannen en gevoelig zijn.

Veel voorkomende klachten tijdens de menstruatie

Veel vrouwen ervaren buikpijn en/of rugpijn tijdens de ongesteldheid. Dit wordt veroorzaakt doordat de baarmoeder zich samentrekt. Het uit zich in een krampachtige of zeurende pijn die vaak erger wordt bij meer bewegen. Ook koud zweet, duizeligheid, diarree of een opgeblazen gevoel komen daarbij voor. Normaal gesproken verliest een vrouw ongeveer 40 ml bloed tijdens een menstruatieperiode. 1 op de 5 vrouwen heeft echter te maken met menorragie, hierbij kunnen ze wel twee keer zoveel bloed verliezen als normaal. Menorragie kan zelfs tot vermoeidheid en bloedarmoede leiden. Je kunt gerust stellen dat het lichaam flink van slag kan zijn en tijd nodig heeft om te herstellen.

Tijdens de menstruatie actief zijn

Zoals je begrijpt, is (overmatig) sporten voor veel vrouwen niet fijn op sommige dagen van de menstruatie. Toch kun je de behoefte hebben om lekker actief te zijn, zonder je daarbij overmatig in te hoeven spannen. Mocht je alsnog (licht) willen sporten, dan kun je uittesten welke yoga oefeningen lekker aanvoelen tijdens de menstruatieperiode. Eventueel kun je zelfs actievere yoga poses beoefenen.

Ervaar je echter zwaardere klachten, dan kun je beter niet te actief sporten of yoga beoefenen en rustig aan doen. Een vorm van actief met lichaam en geest bezig zijn die geschikt is voor tijdens de zwaardere menstruatie is meditatieyoga en in sommige gevallen ontspannende yoga poses. Luister allereerst naar je lichaam. Voelt het niet lekker aan en heb je weinig energie, blijf dan vooral kalm zitten of liggen. Heb je wel de kracht om voorzichtig poses te doen? Dan kan yoga juist verlichting bieden bij lichte menstruatieklachten.

Meditatieyoga tegen menstruatieklachten

Bij sommige yogastijlen zoals Kundalini Yoga of Yoga Nidra staat mediteren centraal. Hierbij blijf je rustig in een houding zitten of liggen en ga je aan de slag met je ademhaling. Probeer daarbij in een rustig tempo diep in en uit te ademen door de neus en gebruik eventueel een meditatiekussen om het lichaam op te laten rusten. Zo kom je geestelijk helemaal tot jezelf en krijgt je geest een reset zodat deze weer goed kan aarden. Hierdoor ontspant het lichaam zich ook volledig. Spieren, die flink gespannen kunnen zijn door de menstruatie, hebben de kans zich weer te ontspannen. Dit kan een positieve invloed hebben op je lichaam en de menstruatieklachten kunnen na meditatieyoga een stuk minder zijn.

Andere yogastijlen tijdens de menstruatie

Heb je meer energie en lukt het om bepaalde poses met het lichaam uit te oefenen? Dan kunnen deze helpen om de rugpijn, krampen en stijfheid tegen te gaan. Door spieren en gewrichten rustig te rekken en de mobiliteit te verhogen, komt de flexibiliteit in het lichaam terug en voel je jezelf meer ontspannen. Gebruik eventueel een bolster om je rug te ondersteunen.

De halve maan-houding is een yogapose voor tijdens de menstruatie waarmee je het lichaam lekker kunt rekken zonder hiervan teveel energie te vragen. Ga met een van je benen stevig op de mat staan en buig naar voren. Til daarbij het andere been achteruit de lucht in totdat de benen ten opzichte van elkaar een hoek van ongeveer 90 graden maken. Het been op de mat blijft rechtuit staan, het been in de lucht kantel je. Mocht je rechterbeen op de mat staan, gebruik dan de rechterhand om op de mat te steunen tijdens het voorover buigen. Strek je linkerarm recht de lucht in zodat je de armen helemaal wijd ten opzichte van elkaar hebt.

De Supta Maysyendrasana, ofwel de liggende twist is een yogapose die geschikt is voor tijdens de menstruatie als je veel last hebt van rugpijn. Met deze pose kun je de onderrug goed los maken en voelt deze weer soepel aan. Daarnaast breng je met deze houding de bloedcirculatie onder je middel weer op gang. Iets dat ook zeer bevorderlijk kan werken tijdens de menstruatie. Ga met de rug op de mat liggen en spreid je armen. Draai je hoofd naar links en trek je linkerknie naar je toe, tegelijkertijd draai je het onderlichaam met je rug naar rechts. Blijf goed diep ademhalen tijdens deze oefening en herhaal de pose maar dan gespiegeld met de andere kant van het lichaam.

Luister goed naar je lichaam

De ongesteldheidsperiode wordt door iedereen anders ervaren. Daarom is het belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert en probeert aan te voelen wat wel en niet kan. Yoga kan op meerdere manieren goed werken tegen menstruatieklachten. Toch moet je opletten dat je het lichaam niet teveel inspant. Daarom zou je er in sommige gevallen beter aan doen alleen meditatieyoga tijdens de menstruatie toe te passen. Dit zou al afdoende ontspanning in het lichaam kunnen brengen en bevorderlijk kunnen werken. Ben je wat verder in de periode en heb je enkel lichte klachten? Dan kun je rustig opbouwen met actievere yogaposes tijdens de menstruatie in de strijd tegen pijn en ongemak.