Yoga en hernia
Yoga is zeer geschikt voor zowel geestelijke als lichamelijke klachten. In eerste instantie zou je elke vorm van beweging vermijden bij iets ernstigs als een hernia. Een hernia is bij lange na niet hetzelfde als ‘reguliere’ rugpijn en kan enorm belemmeren.
Yoga is veel meer dan slechts een fysieke sport. De belasting van het lichaam is verreweg anders dan bij de meeste fysieke sporten en daarnaast bepaalt de yogastijl die je kiest in welke mate je lichaam onder druk gezet wordt. Zo zijn er yogastijlen die uitsluitend gericht zijn op meditatie en het vrijmaken van de geest waarbij lichamelijke belasting nauwelijks voorkomt. Daarom is het beoefenen van yoga zeer geschikt voor zowel geestelijke als lichamelijke klachten. Jij kunt immers zelf goed aanvoelen welke stijl prettig is voor spieren en gewrichten en tot hoe ver je kunt gaan. In dit artikel gaan we daarom in op yoga in de strijd tegen herniaklachten.
Wat betekent ‘een hernia’?
Een hernia staat synoniem voor een breuk. Dit is echter een misleidende term want bij een hernia is er geen sprake van een breuk, er is immers geen scheur of een beschadiging. Wat het wel is, is een uitstulping van een orgaan of weefsel uit een bepaalde lichaamsholte. Wist je dat daarom een navelbreuk ook een hernia kan worden genoemd? Doorgaans wordt het woord echter gebruikt voor een hernia in een tussenwervelschijf in de wervelkolom (rug en nek). Onze wervelkolom bestaat uit schijven die verbonden worden met tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven hebben een zachte elastische kern met een stevige vezelwand van bindweefsel. Het kan gebeuren dat een tussenwervelschijf inzakt waardoor de zachte elastische kern naar buiten uitstulpt. Dit wordt dus de hernia genoemd.
Wat veroorzaakt een hernia?
Een hernia komt het meeste voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar oud. Dit zijn de jaren waarin de rug het meeste belast wordt, vaak door het werk. Misschien denk je dat dit alleen mensen aangaat met een fysiek zwaar beroep, maar vergis je niet. Ook langdurig verkeerd zitten kan tot een hernia leiden. Zwaar belasten betekent dus niet alleen zwaar tillen maar ook langdurig een verkeerde houding aannemen. Op den duur wordt een tussenwervelschijf dan te veel belast waardoor deze gaat inzakken en een hernia ontstaat. Een hernia kan echter ook een aangeboren zwakte zijn in een van de tussenwervelschijven. Daarom zie je soms dat een hernia veelvuldig in dezelfde familie voorkomt.
Wat zijn de gevolgen van een hernia?
De uitwerking van een hernia op het lichaam is voor iedereen anders. Soms kan de uitstulping niet veel kwaad en ervaart de patiënt zelfs nagenoeg geen pijn. Drukt de uitstulping echter op een zenuw, dan kan dit een heftige pijn veroorzaken. Het kan zelfs zo’n uitstraling geven dat er pijn in de bil is en tot helemaal onder in de voet gevoeld wordt. Veel mensen spreken dan ook van een soort ‘felle beenpijn’. Als de zenuw heel erg bekneld wordt door de hernia, dan kan zelfs spierkrachtverlies of verlamming in de benen optreden. Een hernia heeft dus veel pijngradaties die bij iedereen anders zijn.
Wat is verstandig om te doen als je een hernia vermoedt?
Loop je met ernstige rugklachten? Dan is het altijd verstandig om een huisarts te bezoeken om je klachten te overleggen. Vaak worden er in eerste instantie pijnstillers aan je voorgeschreven waardoor spieren in je lichaam zich weer ontspannen. Het is echter zaak dat je zelf ook met je rug aan de slag gaat en hulp in de vorm van bijvoorbeeld fysiotherapie of een chiropractor inschakelt. Zij zijn gespecialiseerd in bewegingstherapie en kunnen je de juiste oefeningen meegeven om thuis te doen. Ook hun tips over het aannemen van de juiste houding kunnen essentieel zijn. Bij veel mensen met kantoorwerk wordt namelijk een hernia veroorzaakt door langdurig in de verkeerde houding zitten. Volg je de instructies goed op, dan kan een hernia in de meeste gevallen binnen enkele maanden vanzelf overgaan.
Zoals je leest, hoef je bij een hernia niet direct te denken aan een zware rugoperatie of aan jarenlange klachten. Sterker nog, 60-80% van de mensen kan bij de juiste beweegtherapie in een maand weer op de been zijn. Daarbij kan yoga op meerdere manieren gebruikt worden in de strijd tegen een hernia.
Hoe werkt yoga tegen een hernia?
Allereerst kan bij een hernia yoga op spierniveau ingezet worden. Of simpel gezegd: met yoga kun je de spieren in je rug versterken. Dit kan de aangedane tussenwervelschijf beschermen tegen druk die ontstaat als je jouw rug belast. Hoe sterker de spieren in je rug, des te meer ben je in staat klappen op te vangen. Hoe meer de tussenwervelschijf ontzien wordt, hoe beter deze de tijd krijgt om te herstellen. Daarnaast neem het risico op een nieuwe hernia met de juiste yoga-oefeningen af.
De andere werking die yoga tegen een hernia heeft, is het versoepelen van de spieren en gewrichten in je rug. Ook daarmee kun je de belasting op de tussenwervelschijf met de hernia erin verminderen. Meer bewegingsruimte maken zorgt ervoor dat je rug sterker en flexibeler wordt. Veel mensen met rugklachten klagen over een plotselinge beweging waardoor de pijn als het ware erin schiet. Dit komt mede doordat de rug stijf en weinig soepel is waardoor spieren extreem kunnen reageren op een bepaalde beweging. Is de rug flexibeler door meer bewegingsruimte, dan is er minder risico op bewegingen die pijn doen veroorzaken.
Welke yogastijl past bij mijn herniaklachten?
Het is belangrijk om een goede balans te creëren tussen het sterker maken van de spieren en het verhogen van de mobiliteit in de rug. Begin met een goede ademhaling tijdens een yoga-oefening. Er stroomt dan meer zuurstof naar de spieren zodat je langer in dezelfde houding kan blijven. Dit zorgt voor enerzijds meer spieraanmaak en anderzijds een goede stretch van de spieren en gewrichten. Je zal dan met stappen tegelijk meer flexibiliteit in je rug krijgen. Een goede yoga-oefening die je hierbij kan toepassen tegen een hernia, is de chakravakasena, een variant op de cat-cow pose waarbij je in dezelfde houding blijft en over je naar voren gestrekte arm kijkt terwijl één been gestrekt naar achteren wijst. Deze yoga-oefening is gericht op de ademhaling en daarmee houd je de wervelkolom goed recht. Tadasana, ook wel de berg houding, is een fijne stretchoefening waarmee je de ruggengraat oprekt. Met deze yoga-oefening tegen de herniaklachten kun je dus meer flexibiliteit in de rug brengen. Dit zal ook bijdragen aan een juiste, rechte houding gedurende de dag.
Welke yogastijl geschikt is bij hernia loopt uiteen van yin yoga tot hatha yoga maar kan ook een combinatie zijn uit verschillende yogastijlen die passen bij de mate van pijn en klachten die jij op dat moment ervaart.