John van Velzen

Mijn naam is John van Velzen.

Ik ben geboren en getogen in Oegstgeest (1955). Na het voltooien van mijn studie Wiskunde in Leiden heb ik mijn werkzame leven besteed als systeemontwikkelaar in de Automatisering (ICT) bij KLM. Rond mijn 60e levensjaar ben ik in aanraking gekomen met yoga en meditatie. Dit was naar aanleiding van een mindfulness-training die ik samen met een aantal collega’s

kreeg aangeboden vanuit mijn werkgever. Sindsdien heb ik verschillende vormen van yoga beoefend, waaronder ashtanga yoga, hatha yoga, yin yoga, mindful yoga en yoga nidra.


De yogabeoefening met haar gevoelsmatige kant is een mooie tegenhanger voor de
rationele kant van het werken in een exact beroep, en om daarmee de beide hersenhelften meer in balans te brengen.


Rond mijn 65e, met het naderende pensioen in zicht, ontstond het idee om yoga verder te gaan ontdekken; in eerste instantie voor mijn eigen verdieping. Daarna kwam ook de wens om de opgedane kennis en ervaring met anderen te gaan delen als yogadocent. Dit heeft ertoe geleid dat ik begin 2024 mijn 4-jarige opleiding heb mogen afronden met het 500-uurs diploma. De yogastijl waarin ik ben opgeleid is Hatha yoga, bij de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte. Hatha yoga geldt als een belangrijke basisvorm voor vele andere vormen van yoga. Je bewust zijn van je adem en de beheersing van de adem door verschillende ademoefeningen (Prānayāma’s) zijn daarbij essentieel.


Tijdens mijn opleiding heb ik mij gespecialiseerd in de Chakrapsychologie, de leer van de chakra’s in relatie tot yoga. Daarnaast heb ik mij bekwaamd in de onderdelen ‘Yoga voor Ouderen’, ‘Yoga en Meditatie’ en ‘Anatomie en Yoga’.

Sinds enige tijd geef ik yogalessen op invalbasis op verschillende plekken in de omgeving van Leiden. The Yoga District behoort zeker tot de plaatsen die binnen mijn bereik liggen.


Graag tot ziens in een van mijn lessen bij jou in de buurt!