Yoga 50+

De cursus is bedoeld voor iedere 50-plusser die op eigen niveau door middel van yoga de spieren soepel wil houden of maken.
Home » Blog » Yoga 50+

Yoga voor 50+

De Vorm van yoga is bedoeld voor iedere 50-plusser die op eigen niveau door middel van yoga de spieren soepel wil houden of maken. Deze vorm is geschikt voor zowel de beginnende als de meer gevorderde yogabeoefenaar. U leert bewuster om te gaan met uw ademhaling en uw houding.

5 REDENEN WAAROM 50-PLUSSERS AAN YOGA ZOUDEN MOETEN DOEN

Yoga is een geweldige manier voor ouderen om op een veilige manier hun fysieke en mentale gesteldheid te verbeteren. Het lijkt misschien een grote opgave om op latere leeftijd nog aan yoga te beginnen, maar dat is het helemaal niet. Het is wel belangrijk dat je een yogales vindt die bij jouw niveau en wensen past. De vele voordelen van yoga wegen in ieder geval zwaarder dan ieder excuus om er niet aan te beginnen. We hebben vijf voordelen van yoga voor vijftigplussers op een rijtje gezet.

Tekst: Jeroen Veerman, vaste auteur voor Stoelyoga Nederland & Vlaanderen

1. Yoga verbetert je balans en stabiliteit

Een lelijke val op latere leeftijd kan grote gevolgen hebben. Daarom is het voor ouderen belangrijk om een goede balans te behouden. Veel yogahoudingen richten zich hierop en versterken tegelijkertijd de spieren die bijdragen aan meer stabiliteit. Yoga helpt niet alleen het voorkomen van vallen, het helpt ook bij het opstaan en herstellen van een mogelijke val.

2. Yoga maakt je flexibeler

De flexibiliteit van het lichaam neemt af naarmate je ouder wordt. Dit kan leiden tot fysieke beperkingen, klachten, en ongelukken. Het rekken en strekken tijdens yoga maakt je flexibeler en vergroot je bewegingsbereik. Hierdoor sta je (letterlijk) steviger in je schoenen en voel je je zelfverzekerder in het dagelijks leven.

3. Yoga maakt de botten en spieren sterker

Lichaamsbeweging is essentieel voor het behoud van sterke botten en spieren. Bij yoga heb je geen gewichten nodig om sterk te blijven of te worden. Dit maakt yoga uitermate geschikt voor ouderen met osteoporose (zwakke botten) en voor ouderen die osteoporose willen voorkomen.

4. Yoga houdt je hersenen scherp

Het lichaam en de geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens yoga let je op je ademhaling en luister je naar je lichaam. Hierdoor voel je dat je in contact staat met jezelf, je omgeving, en de wereld om je heen. Dit meditatieve proces heeft positieve effecten op het brein. Het helpt je helder nadenken en vermindert eventuele zorgen. De voordelen hiervan zijn vooral bij ouderen met dementie aanzienlijk.

5. Yoga maakt je gelukkiger

Yoga draagt op verschillende manieren bij aan een gelukkiger leven. Het bewegen helpt bij het loslaten van negatieve emoties, bewust ademhalen kalmeert het lichaam en mediteren doorbreekt angstige gedachtenpatronen. Het bijwonen van yogalessen is tevens een wekelijks of dagelijks uitstapje. Dat levert ongetwijfeld leuke sociale contacten op!

Nieuwsbrief updates

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief