Yoga met Laura!

Tijdens lessen in Bali heb ik veel verschillende yogastijlen gehad die in elkaar overvloeien. Welke stijl hoort dan waar bij? En waar doe ik dan goed aan? Waarin komen ze met elkaar overeen, en waar verschillen ze van elkaar
Home » Blog » Yoga met Laura!

“Laura, welke soorten yoga kun jij geven in jouw yogalessen?”

Goede vraag!

Tijdens lessen in Bali heb ik veel verschillende yogastijlen gehad die in elkaar overvloeien. Welke stijl hoort dan waar bij? En waar doe ik dan goed aan? Waarin komen ze met elkaar overeen, en waar verschillen ze van elkaar? In deze blog zal ik kort ingegaan op een aantal soorten yoga en waarom ze bekend staan, zo hoop ik te helpen bij het kiezen van de yogastijl die bij jou past.

Yoga wordt al meer dan 5000 jaar beoefend en is in India ontstaan. Het is steeds populairder in onze westerse wereld, met miljoenen mensen die yoga beoefenen om hun fysieke en mentale gezondheid te verbeteren.

Hatha-yoga

Hatha yoga is de meest beoefende yogastijl ter wereld. Het is een zachte vorm van yoga die zich richt op ademhaling, ontspanning en basishoudingen. Hatha yoga is een geweldige keuze voor beginners, omdat het helpt om een degelijke basis te leggen voor het ontwikkelen van je yoga houdingen.

Vinyasa-yoga

Vinyasa yoga is een meer dynamische vorm van yoga die adem koppelt aan beweging. Het omvat het doorlopen van een reeks houdingen in een vloeiende volgorde, waarbij elke beweging wordt gesynchroniseerd met de ademhaling. Vinyasa yoga is een goede keuze voor het opbouwen van je kracht, flexibiliteit en cardiovasculaire conditie.

Ashtanga-yoga

Ashtanga yoga is een yogastijl die gebruik maakt van vaststaande series van opeenvolgende oefeningen. Het einde van elke oefening vormt het begin voor de volgende oefening, het loopt dynamisch in elkaar over. Het omvat een reeks van zes steeds uitdagender wordende reeksen houdingen, elk uitgevoerd in een specifieke volgorde. Ashtanga yoga is ideaal voor het opbouwen van je kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen.

Iyengar-yoga

Iyengar-yoga is een vorm van Hatha-yoga die de nadruk legt op nauwkeurige alignment (uitlijning) en het gebruik van rekwisieten, zoals blokken en riemen, om je te helpen de juiste uitlijning te bereiken. Het is een geweldige keuze als je aan je uitlijning wil werken en kracht en flexibiliteit wil opbouwen.

Bikram-yoga

Bikram yoga, ook wel hot yoga genoemd, is een vorm van yoga die wordt beoefend in een verwarmde ruimte. De warmte is ontworpen om je te helpen dieper uit te rekken, de flexibiliteit te verbeteren en het lichaam te ontgiften. Bikram yoga omvat een reeks van 26 houdingen die in een bepaalde volgorde worden uitgevoerd.

Yin-yoga

Yin yoga is een langzamere, meer meditatieve stijl van yoga waarbij je houdingen meerdere minuten per keer vasthoudt. Het richt zich op de bindweefsels van het lichaam, zoals de fascia en ligamenten, in plaats van op de spieren. Yin yoga is ontzettend goed voor het verbeteren van de flexibiliteit en het verminderen van stress.

Kundalini-yoga

Kundalini yoga is een spirituele vorm van yoga die zich richt op het activeren van de energie aan de basis van de wervelkolom, bekend als Kundalini. Het omvat een combinatie van houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie. Kundalini yoga is heerlijk voor het verminderen van stress, het verbeteren van de focus en het vergroten van spiritueel bewustzijn.

Restorative yoga

Restorative yoga is een zachte vorm van herstellende yoga waarbij je houdingen gedurende een langere periode vasthoudt, meestal 5-10 minuten. Het is ontworpen om studenten te helpen ontspannen en hun energieniveau te herstellen. Restorative yoga is lekkervoor het verminderen van stress, het verbeteren van de flexibiliteit en het bevorderen van een gevoel van welzijn.

Hierboven heb ik de meest bekende yogastijlen omschreven, maar er zijn er zoveel meer! Yoga blijft zich ontwikkelen en er zijn veel verschillende yogastijlen om uit te kiezen, elk met zijn eigen unieke aanpak en voordelen. Of je nu een beginner bent of een ervaren beoefenaar, er is altijd een yogastijl te vinden die bij je past. Probeer dus gerust diverse yogastijlen uit en vind degene die je het meest aanspreekt en het beste past bij je doelen.

In antwoord op de vraag welke yogastijlen ik les kan geven, merk ik dat Hatha yoga, Ashtanga en Yin yoga de stijlen zijn waar ik me het meest in thuisvoel. Nieuwsgierig als ik ben blijf ik ontdekken, mezelf ontwikkelen en verschillende soorten yoga uitproberen.

Mocht je meer willen weten van de voordelen die de verschillende soorten yoga voor je lichaam en geest bieden? Laat het me weten, ik help je graag!

Blije groetjes,

Liefs Laura

Nieuwsbrief updates

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief