Voetballers zitten op Yoga

voetballers zitten op yoga

In een eerder artikel haalde ik de link tussen Yoga en Sporten al aan, vandaag wil ik de link specifiek maken met voetbal.

Wat niet veel mensen weten; voetballers zitten op yoga en dat is verrassend. Yoga en voetval liggen toch mijlenver uit elkaar?  Niets is minder waar. Concentratie, balans, coördinatievermogen en gecontroleerd gebruik van de spieren zijn allemaal aspecten die worden verbeterd door yoga. Voorwaarden voor succes op het voetbalveld. Yoga brengt evenwicht in de zware fysieke belasting die voetballen geeft, ongeacht welk niveau. Maar het niet alleen de fysieke fitheid waardoor yoga onder topvoetballers populair is. Ook het mentale aspect is aantrekkelijk. Yoga dwingt ze even los te komen van de routine, de druk en de prestaties. Het is goed om het hoofd af en toe kalm te maken. De stabiliteit en de innerlijke rust die bij yoga wordt opgebouwd kan juist voor voetballers tot explosiviteit en kracht leiden.

Steeds meer voetballers passen yoga toe als vast onderdeel van hun training. Het was een vertrouwd beeld op de training tijdens het WK voetbal in Brazilië en ook nu zijn er weer voetbalteams die hun eigen yogadocent mee hebben naar Qatar: de spelers van het Nederlandse elftal die voor de wedstrijd ter ontspanning een zonnegroet uitvoeren. Volgend fysiotherapeut en manueel therapeut Sander Schouwstra helpt yoga hen de juiste focus op de wedstrijd te vinden Van Gaal zag het belang van yoga voor het team, “jammer dat ze de finale toch verloren” .

“Yoga heeft mij na mijn carrière als profvoetballer geholpen in een periode waarin ik rugproblemen had. Door regelmatig yoga te beoefenen heb ik mijn algehele fitness sterk kunnen verbeteren. Daarnaast merkte ik dat ik bij het beoefenen dat concentratie van de ‘geest’  een net zo belangrijk onderdeel is van yoga. Lichaam en geest zijn een. Ik heb daarom veel voetballers geadviseerd om yoga te gebruiken voor een sneller herstel, een fitter lichaam en een betere concentratie. Bij Ajax, Chivas Guadalajara (Mexico) en Melbourne City heb ik daarom yoga geïntroduceerd.

 IK weet zeker dat als ik tijdens mijn carrière als voetballer yoga had gedaan dat ik langer had kunnen doorspelen”, aldus John van ’t Schip. 

Nieuwsbrief updates

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief