Yoga is toch niets voor mannen?

Home » Blog » Yoga is toch niets voor mannen?

Rond Yoga heerst een vreemde sfeer, Yoga heeft een vreemd imago. Yoga is wazig, yoga is zweverig, aleen vrouwen doen toch aan yoga, dat is toch niets voor mannen?

Met die vraag houdt ik me al een tijdje bezig, want wat is dan dat zweverige? waar komt dat vreemde imago vandaan? Is yoga niet stoer genoeg en waarom spreekt het mannen niet aan?  

Yoga en mannen is geen nieuwe combinatie: meer dan 2000 jaar lang werd yoga vooral door mannen beoefend. Pas de laatste decenia is deze Hondoeistische leer in het westen grotendeels door vrouwen omarmd. Gelukkig is het tij gekeerd. Topsporters, beroepsmusici, advocaten, ondernemers, ambtenaren, politieagenten, beroepsmilitairen; steeds meer mannen doen aan yoga en meditatie.  

Ik denk juist in deze drukke en stressvolle tijden waar het ziekte-verzuim, stress en burn-outs hoger zijn dan ooit, dat Yoga de oplossing is om weer in verbinding te komen met je lichaam. Het forceert je om even stil te staan. Het vraagt van je om even in het hier en nu te komen, waarbij meditatie en ademhaling belangrijk zijn en de houdingen (asana’s) een geweldige tool zijn om zo weer te landen op aarde. Het zorgt er voor dat er weer lucht en ruimte in je hoofd ontstaat waardoor er weer ruimte is om anders tegen dingen aan te kunnen kijken. Het forceert je om naar je lichaam te luisten als je in een houding zit, ligt of staat. 

Geen enkel lijf is hetzelfde, daarom is het ook belangrijk om de grenzen van je eigen lichaam te kennen. De ene vouwt zich zomaar even dubbel waar een ander zich met veel moeite netaan voorover kan buigen; en dat is allemaal goed! Yoga doe je vooral voor jezelf. En natuurlijk na verloop van tijd wordt je er leniger en krachtiger door. En dan komt er weer een nieuwe binnenstappen die zich met moeite voorover kan buigen. 

Yoga is niet hoever je kan dubbelvouwen, het gaat om de weg daar naar toe.
Kom langs of boek eens een proefles en ontdek wat yoga voor jou -ook als man- kan betekenen.

Nieuwsbrief updates

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief