Namasté

De handen tegen elkaar plaatsen heeft vanuit de stroming van het tantrisch Boeddhisme de betekenis dat je in balans bent. Hierbij wordt optimaal evenwicht uitgebeeld en bereikt. Je geeft hierbij dus aan dat met alles wat je bent, je respect toont voor de ander. Op een evenwichtige manier.

Namasté

1. Wat betekent het woord Namasté?

‘Namas’ betekent letterlijk vertaald ‘buig’ en ‘Té’ betekent ‘voor jou’. Vrij vertaald staat Namasté dus voor het buigen naar de ander die groet. 

2. Waarvoor staat Namasté symbool?

De Hindoes groeten elkaar en de Goden door middel van het gebaar Namasté. Het is een teken van respect voor die persoon of de Goden.

3. Waarom wordt Namasté gebruikt binnen de Yoga?

De handen tegen elkaar plaatsen heeft vanuit de stroming van het tantrisch Boeddhisme de betekenis dat je in balans bent. Hierbij wordt optimaal evenwicht uitgebeeld en bereikt.

Je geeft hierbij dus aan dat met alles wat je bent, je respect toont voor de ander. Op een evenwichtige manier.

Namasté definitie – de betekenis van het woord

Wanneer we kijken naar het woord ‘Namasté’ kunnen we deze in het Sanskriet opsplitsen in twee verschillende woorden: ‘Namas’ en ‘Té’

‘Namas’ betekent letterlijk vertaald ‘buig’ en ‘Té’ betekent ‘voor jou’. Vrij vertaald staat Namasté dus voor het buigen naar de ander die groet. 

In het Boeddhisme zien we dit goed terugkomen. Mensen gebruiken namasté hier namelijk als middel om elkaar te groeten en als teken van balans.

Ook buiten het Boeddhisme wordt namasté veel gebruikt, bijvoorbeeld binnen het sterk verwante Hindoeïsme.

Wat betekent Namasté voor Hindoes?

De Hindoes groeten elkaar en de Goden door middel van het gebaar Namasté. Het is een teken van respect voor die persoon of de Goden.

Bij de Hindoes is het gebruikelijk dat je elkaar groet door de handpalmen tegen elkaar aan te zetten. De handen plaats je vervolgens ter hoogte van de hartstreek en je buigt het hoofd een klein beetje.

Ook kun je hierbij het woord Namasté zeggen, maar dit is niet verplicht. Soms wordt alleen het gebaar als groet gebruikt. Of als manier van respect voor de Goden of een ander persoon.

Wat betekent Namasté in de Westerse wereld?

Namasté kan dus vanuit religieus oogpunt een manier zijn om de Goden te groeten. Bijvoorbeeld vanuit het Hindoeïsme.

Toch wordt dit gebaar in de Westerse landen ook vaak als groet gebruikt, terwijl men helemaal niet Hindoeïstisch is.

Wat betekent Namasté dan eigenlijk in de Westerse wereld?

In landen zoals Nederland kun je deze groet ook naar een ander persoon doen, zonder daar een religieus beeld aan te koppelen.

Je betuigt op deze manier respect voor elkaar. Normen en waarden zijn hierbij heel erg belangrijk. Wederzijdse acceptatie en waardering speelt een grote rol.

Eigenlijk wil je met deze groet het volgende tegen de ander zeggen:

“Het mooie, waardevolle deel (mijn diepste ziel) in mij, groet het mooie, waardevolle deel (jouw ziel) in jou.”

Of

“Het licht in mij, groet het licht in jou.”

Ook wel, ‘Ik buig voor jou’.

Namasté bij Yoga

Daarbij wordt deze groet vaak toegepast tijdens verschillende Yoga lessen. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast als opstart om de aanwezigen welkom te heten.

Maar het kan ook ter afsluiting worden gebruikt om de mensen te bedanken voor hun aanwezigheid.

De handen tegen elkaar plaatsen heeft vanuit de stroming van het tantrisch Boeddhisme ook de betekenis dat je in balans bent. Hierbij wordt optimaal evenwicht uitgebeeld en bereikt.

Het tegen elkaar brengen van de handen voor de borst wordt ook wel ‘Anjali Mudra’ genoemd.

Je geeft hierbij dus aan dat met alles wat je bent, je respect toont voor de ander. Op een evenwichtige manier.

Terug zeggen of stil blijven?

Wanneer de docent dit zeg, blijf je dan stil of zeg je het terug?

Dit is volledig aan jou. Je moet doen waar jij je goed bij voelt. Veel mensen zeggen het terug tegen de docent, maar sommige mensen vinden het prettiger om in stilte te blijven en het te voelen.

De keuze is aan jou en er is geen goed of fout.

Namasté als gevoel

Nu je wat meer achtergrondinformatie hebt over wat namasté is en waar het voor staat, stel je jezelf misschien wel de vraag:

Waarom groette ik eigenlijk al met dit gebaar zonder dat ik wist wat het was?

Het antwoord – in ieder geval als ik voor mezelf mag spreken – ligt vaak in het gevoel dat namasté oproept. Dat gevoel ervaar je in jezelf maar ook onderling wanneer je het gebaar naar iemand maakt.

Namasté is een heel natuurlijk gebaar en de buiging die ermee gepaard gaat is een duidelijk teken van respect. Het geven en ontvangen daarvan voelt fijn, je wordt namelijk gezien en het is een duidelijk teken dat je er mag zijn.

Namasté geeft je dus niet alleen het gevoel dat je aanwezig bent, het geeft je ook het gevoel dat je er mag zijn.

Je voelt je hierdoor meer verbonden met andere mensen en de wereld om je heen.

Ook heeft namasté een ontzettend sterke energetische kracht. Wanneer je je handpalmen naar elkaar toe brengt voel je namelijk een bepaalde spanning. Zelf ervaar ik dit vaak als een soort bal, een bepaald spanningsveld.

Wanneer je plaatsneemt in een kring en samen AUM chant ervaar je eenzelfde gevoel dat vaak nog sterker is. Wanneer je elkaars handen vasthoudt voel je een sterke energie door je lichaam stromen.

Namasté is daarom veel meer dan alleen een symbolisch gebaar, het is een natuurlijk gebaar dat op alle mogelijke manieren gewoon ‘klopt’.

Bron: happywithyoga.com

Nieuwsbrief updates

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief